Zachte yoga

DOOR KATHY DERGELOO

Een aantal jaren geleden introduceerde ik de term “ Zachte Yoga” en dit resoneert nog steeds met mij en wat ik wil doorgeven.
Er zit mildheid en aandacht in, vertraging, liefde voor wat en wie we zijn. Hart.

In een lichaam leven betekent ook dat we het moeten onderhouden, dit (veer)krachtige omhulsel, dit wonder. Met openmaken, rekken, strekken, samentrekken en vrijmaken spelen we met ons lichaam. Dit is het stukje yang in de Zachte yoga.

Het yin aspect vinden we in de meer statische houdingen, waarbij we naar dieper gelegen lagen gaan zoals fascia, het wonderlijke weefsel die ons lichaam letterlijk samenhoudt en verbindt, zoals een rekbaar net.
Tegelijkertijd is het ook ons communicatie orgaan die signalen opvangt en doorstuurt waar ze moeten toekomen om lichamelijk, emotioneel en mentaal evenwicht te bekomen.
In de pauze tussen de lichaamsbewegingen maar ook in de adempauzes observeren we de vrijgekomen ruimte waarin we gewoon kunnen zijn, zonder meer.
In de stilte leren we de levensstroom voelen, chi of ook prana genoemd.

Dit klinkt misschien allemaal heel vreemd en misschien nieuw voor jou maar het is eigenlijk simpel, je zal het vanzelf ervaren als je in de innerlijke stilte wilt zakken.

De yin in de yang voelen, en omgekeerd, zacht en dynamisch, het ene die overloopt in het ander, voelen hoe de grenzen tussen die twee vervagen. Soms slaat de balans iets meer door naar het yin of het yang aspect in een les maar altijd komt er uiteindelijk meer evenwicht en een gevoel van diepere kalmte.

Dinsdagochtend van 10:00 tot 11:30, ook tijdens schoolvakanties en feestdagen.

Voor diegene die dieper in de yoga ervaring willen duiken is er ook Yoga Verdieping: Maandelijkse XL lessen en Intensives.

Info, Inschrijven en betalen kan via www.yogakathydergeloo.com


Indien je mij wil horen, bel 0473/334057

Over mezelf

Mijn yogapad begon in 1993, in een yogales op een kleine zolderkamer in een dokterspraktijk in De Haan, toen ik voor het eerste de combinatie bewegen en meditatie ontdekte. Het was alsof een nieuwe wereld openging.
De jaren daarop was ik voornamelijk aangetrokken door de dynamische yoga vormen, Ashtanga en Vinyasa want ik had in mijn jeugd veel sport gedaan, voornamelijk turnen en dat lag meer in die lijn vond ik.
Maar wat helemaal nieuw was voor mij, was de nadruk op de ademhaling en vooral het eindigen met relaxatie en meditatie. Ik voelde me als een vis in het water, dat was wat ik altijd in mijn sportieve verleden gemist had, het naar binnen gaan.


Met de jaren ging ik als vanzelf verlangzamen, het yin aspect kwam meer naar de voorgrond, zonder dat ik die toen term goed begreep.
Ik ging aan de slag met innerlijk, meditatief werk en omarmde dit boeiende groeiproces.

Toen ik mijn eerste teacher training volgde wist ik meteen dat dit mijn roeping is, het begeleiden van mensen via de weg van yoga.

Vele opleidingen en retreats volgden en meer en meer voel ik wat het betekent om die enorme yoga wijsheid en kennis te belichamen, het leven met en in die wijsheid te leven.
Het milder worden, aandachtiger voor alles wat in en rond mij gebeurt, dichter bij de natuur en zijn ritmes te komen.

Ik ervaar wat een rijkdom het is om te proeven en te leren over de vele filosofieën die mij boeien.
Maar ik weet ook dat ik geen echte student ben die exacte kennis kan opnemen en doorgeven, ik ben meer een spons die absorbeert.
Overal waar ik ben of ga, werk of leef laat ik mij beïnvloeden door wat ik waardevol vind en de moeite om door te geven. Ik leer meer intuïtief voelen wat mij kan helpen, en wat bruikbaar is voor anderen.
Af en toe vliegt er iets uit mijn trukendoos die zijn tijd gehad heeft en wordt de vrijgekomen ruimte ingenomen door iets nieuws van waarde. 
Er is zoveel boeiends om te leren en mee te spelen.

Zo gaat het ook in mijn lessen, het is een mix, een brouwsel van mijn ervaringen en inzichten.

Mijn diepe verlangen is om door te geven wat het woord Zelf Zorg voor mij betekent.
En dan is de breedst mogelijke zin van het woord.

Niet alleen het lichaam verzorgen, de buitenkant, het pak dat we dragen voor de tijd dat we hier op aarde zijn.
Maar ook de liefdevolle zorg voor de binnenkant, ons innerlijke landschap. In alle weersomstandigheden en seizoenen. Onszelf meer en dieper leren kennen, binnenin gaan kijken en daar helemaal, eenvoudigweg op het gemak kunnen zijn.

Daar is stilte voor nodig, en tijd om te pauzeren.

In mijn yogalessen gaat dit via de weg van zachte beweging en ademen om zo geleidelijk aan tot diepere ontspanning en rust te komen. 

Welkom!

 

Pin It