SOUL CIRCLES     NIEUW!!

 

door Isabelle Schotte

(bezielster van de Loft, psychologe, yin yoga lesgeefster, cirkel facilitator)
 

Soulcircles de loft klein rond

Cirkels zijn een eigentijdse vorm van een oeroud ritueel.

Cirkels zijn een manier om ons te verbinden met elkaar en met onszelf.

In de cirkel zit iedereen op gelijke afstand van het midden: allemaal hebben we onze verhalen, onze strijd, onze twijfels, onze onzekerheden, onze vreugde, onze dankbaarheid, onze wijsheid. We’re all in this together.

Samen in een cirkel delen we wat in ons leeft, wat in ons om aandacht vraagt, waar we mee zitten, waar we zoekend in zijn, of wat het ook is dat je op dat moment wil delen.

Als facilitator open ik de cirkel via de uitnodiging om bewust je lichaam te voelen en je hartruimte te ervaren. Want het denken, dat kennen we maar al te goed. Het denken vraagt onze constante aandacht en neemt de leiding over ons leven. Tegelijk ervaren we dat zoveel wat van waarde is, tot ons komt via het hart.

In de cirkel stemmen we ons af op ons hart en zo krijgt ons innerlijk weten terug de ruimte. In het hartgedragen veld dat zo ontstaat vinden we inspiratie om weer verder te gaan.

 

 

“The upcoming Buddha will not take the form of an individual.
The next Buddha will take the form of a community.
A community that practices understanding, love and kindness.
That may be the most important thing for the continuation of our planet.”
~ Thich Nhat Hanh ~

 

Waarom soul circles?

De soul circles zijn ontstaan vanuit mijn ervaringen als psycholoog/psychotherapeut in mijn privé praktijk. In 2021 heb ik halt gehouden en ben ik grondig gaan evalueren of alles waar ik mee bezig was, nog wel klopte voor mij (lees onderaan meer over mij en mijn pad).

Daar zijn een aantal conclusies uit voortgekomen die ik hier graag met je deel.

Ten eerste: heel veel mensen die een therapeut opzoeken hebben eigenlijk geen therapeut nodig. Wat ze wél nodig hebben is een belangstellend, luisterend oor, een ‘dragende ruimte’ waar ze zichzelf kunnen exploreren in alle rust en veiligheid. 

Ten tweede: elk van ons heeft eigenaardigheden. Dingen die telkens weer fout lopen. Moeilijke emoties. Rare gedachten. Gebeurtenissen die maar niet verwerkt geraken. Dingen waar we ons voor schamen. Zo vaak zijn we ervan overtuigd dat er iets mis is met ons, dat we de enige zijn. Te horen dat ook anderen met vanalles worstelen, ontspant, stelt gerust en zorgt ervoor dat je je weer het verbonden voelt met het mens-zijn. Deel van een groter geheel. En precies deze innerlijke ont-spanning is een voorwaarde om terug je eigen wijsheid te kunnen aanboren.

Ten derde: mensen helen voor een groot stuk door alle methodes die het denken overstijgen. Woorden en begrijpen zijn belangrijk, maar het lichaam en het onbewuste zijn dat evenzeer. Maar de plaats die het denken in ons leven inneemt, dat is een hoofdstuk apart. Problemen worden vaak gecreëerd en in stand gehouden door het vele, vaak dwangmatige denken. Terwijl echte verandering plaatsvindt wanneer het denken zijn juiste plaats krijgt toegewezen en het lichaam en het onbewuste hun wijsheid kunnen tonen.

De combinatie van deze drie conclusies heeft geleid tot de geboorte van de soul circles. 

 

Voor wie?

Voor velen kunnen soul circles de uitdrukking zijn van wat Tich Nhat Hanh ‘the new buddha’ noemt: een wijze van in het leven staan die gericht is op connectie met elkaar en met de aarde. Want het idee dat we het leven alleen kunnen klaarspelen, is gewoon een waanidee. In onze samenleving zijn we dan wel digitaal meer dan ooit verbonden, maar tegelijk zijn we nog nooit zo eenzaam geweest. We leven in een tijdsperiode waarin we de managers van een succesvol leven moeten zijn : wat een gewicht op onze schouders! Als collectief hebben we heling nodig, en traditionele culturen kunnen ons hierin inspireren. De ancient ways laten ons zien hoe essentieel het voor ons, mensen, is om verbonden te leven met de natuur en met elkaar. Er voor elkaar zijn in de cirkel is een mooie, steunende, verwarmende manier om dat in ons leven te brengen en zo bij te dragen aan een nieuwe manier van samen - leven.

 

Hoe verloopt zo’n soul circle?

Soul circles zijn gebaseerd op een veilige, open ruimte waar alles van jou er mag zijn. Maar dit is enkel mogelijk als er een duidelijke structuur is. Binnen goed afgesproken grenzen voel je je het veiligst. Daarom ben ik er: ik zorg voor de structuur, de afspraken, de atmosfeer, de spreekduur, hoe we starten en eindigen,.. Zo kan iedereen z’n eigen ruimte in vrijheid exploreren zonder dat iemand tekort wordt gedaan. 

In de eerste sessie nemen we de tijd om de afspraken te overlopen, kennis te maken en ook al iets te ervaren van wat de cirkel voor je kan doen. We werken met een vaste groep. Het is natuurlijk geen ramp als je er eens niet bij kan zijn, maar we streven naar zoveel mogelijk continuïteit hierin.

De cirkel kent een vast verloop:

1) Openen van de cirkel 

2) Begeleide oefening naar meer lichaams-en hartbewustzijn

3) Deelronde adhv een spreekstok

Pauze

4) Oogstronde

5) Afsluiten van de cirkel.

 

A711B45A 26ED 4CA6 8A11 3E50C21482CA 4 5005 c 

De afspraken: hoe zijn we aanwezig in een soul circle?

** We engageren ons om helemaal aanwezig te zijn, met onze aandacht bij degene die aan het woord is.

** We doen dat met respect voor onze verschillen, zonder elkaar te willen ‘redden’, adviseren, ‘fixen’.

** We vertrouwen erop dat elk van ons de innerlijke wijsheid heeft die nodig is en vertrouwen op de kracht van stilte om daar toegang toe te krijgen.

** Onze gedeelde verhalen blijven in de cirkel: deze vertrouwelijkheid is cruciaal.

** We laten ons inspireren door lichaamsgericht, hartgedragen en aardebewust aanwezig zijn.

** We spreken vanuit ons eigen ervaren.

Als facilitator/procesbewaker observeer en bewaak ik de afspraken, de tijdsbesteding, het proces en de energie in de groep. 

 

Praktisch: (nieuwe infomomenten en nieuwe groepen volgen. Schrijf je alvast in op de lijst geïnteresseerden)

Groep 1: Maandag 14u - 16u om de drie weken. 

Data: 9 en 30 januari, 20 februari, 6 en 27 maart, 17 april 2023.  

Groep 2: Zaterdagen 10u - 12u om de drie weken. VOLZET

Data: 14 januari, 4 en 25 februari, 11 maart, 1 en 22 april 2023.

Maximum aantal deelnemers: 10, minimum: 6.

Reeks van 6 sessies. 

Inschrijven: Voor ik jou inschrijf, nodig ik je uit om kennis te maken (tenzij je naar een infomoment komt). Zo zijn we zeker dat we dezelfde verwachtingen hebben.

Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.deloft-oostende of bel mij op: 0486/147088. Bel ook gerust als je vragen hebt!

Bijdrage: 

 35€/cirkel. je betaalt voor de reeks, behalve voor de data waarvan je bij de start al weet dat je er niet zal kunnen zijn. Betalen kan ook in 2 schijven.

 

Over mijzelf: 

Ik ben psychologe en opgeleid in 2 richtingen psychotherapie: client-centered en gestalttherapie. Daarnaast ben ik ook yogateacher (functional hatha & vinyasa yoga, yin yoga, yogafilosofie, chakrameditatie). Ik heb me in mijn praktijk als psychotherapeut toegelegd op lichaamsbewustzijn, je eigen pad gaan volgen als buffer tegen stress, angsten en burn-out. Ik specialiseerde me in traumawerk en in hypnose. Ook in energiewerk (reiki, healing touch). Ik geef les in yin yoga: een heerlijke, meditatieve en ontspannende vorm van yoga.

Verruimen van het bewustzijn staat centraal voor mij: bewustzijn van je eigen onbewuste inhouden, de overlevingspatronen van je persoonlijkheid, het bewustzijn van je lichaam, maar ook het connecteren met een ruimer bewustzijn: je Zelf, je intuïtief weten, het bewustzijn van de aarde (en wat op haar leeft) en het non-duale, overstijgende Bewustzijn.

Mijn grote passies zijn Natuur en Mystiek: esoterie, de kennis van de oude wijsheidstradities, yogafilosofie, meditatie, mindfulness, sjamanisme, de connectie met deze planeet, weerspiegeld in ons lichaam.

Ik heb vele jaren zij aan zij met de dood (onze grote Transitie) gewerkt in de palliative zorg. Ik heb ook met hart en ziel in de abortushulpverlening gewerkt. Daar heeft mijn passie voor het Vrouwelijk Creatieve zich verdiept. Het eigene van het vrouw-zijn, onze ritmes, onze cycliciteit en de lessen en wijsheid die daarin schuilen, als we er tenminste van afweten!

Het grote mysterie en de grote uitdaging om als mens zovele lagen in zich te dragen (wat in de hersenen weerspiegeld wordt als het reptielenbrein, het zoogdierbrein en het mensenbrein) blijft ook een bron van verwondering.  

Dankbaar voor mijn pad..

Isabelle

A443BA8A 2E4E 41BD 92F3 C5EB63CCF5E3

 

Pin It